Een groene grote voorjaarsschoonmaak

Nu de zon zich steeds vaker laat zien en de temperatuur langzaam omhoog kruipt begint de lente in ieders bol te komen en natuurlijk dan ook de daarbij behorende kriebels om schoon te maken en op te ruimen. De welbekende grote voorjaarsschoonmaak! Kan ook jij niet wachten, maar ben je geïnteresseerd in schoonmaken maar dan milieuvriendelijk? Denk dan hier eens aan.

Water alleen

Alleen door al met water schoon te maken in combinatie met de juiste schoonmaakdoeken, een goed voorbeeld is dan de microvezeldoek. Water zelf maakt namelijk ook gewoon goed schoon, waardoor je vele ongezonde en chemische middelen achterwege kan laten.

Grootmoeders weet het beste

Ze zijn misschien niet veelvuldig aanwezig in het schap, maar met de schoonmaakmiddelen van grootmoeder kom je echt al heel ver én pluspunt: ze zijn milieuvriendelijker dan het gros van schoonmaakmiddelen dat momenteel in de schappen staat. Waar moet je dan aan denken: groene zeep, schoonmaakazijn en soda. Niet alleen milieuvriendelijk, maar ook heel vriendelijk voor je portemonnee.

Doe het zelf

Daarnaast kan je zelf met beperkte middelen al heel makkelijk schoonmaakmiddelen maken. Doe een drup allesreiniger met water in een sprayflacon en voila, je hebt je eigen allesreiniger spray. Soda en afwasmiddel kan je mengen voor een eigen schuurmiddel en met afwasmiddel maak je een prima reiniger voor je ramen.

Wil je echt voor compleet milieuvriendelijk gaan dan kan je ook onderstaande uitproberen:

  • Wc: meng bakpoeder met azijn en wat druppels citroensap en je hebt een perfect middel voor de wc-pot. Giet het erin, laat het even intrekken en ga dan met een spons aan de slag.
  • Ramen: voor een eigen versie van glassex hoef je alleen een kopje azijn met water te mengen en met een spons en trekker zijn je ramen zo blinkend schoon.
  • Vloeren: meng een paar druppels Castilliaanse zeep (gemaakt met olijfolie) – of gewoon olijfolie – met 50 ml azijn in een emmer warm water en gebruik dit mengsel voor je zwabber of dweil voor een blinkend schone vloer.
  • Gootsteen: heb je last van een verstopte gootsteen? Giet een half kopje bakpoeder en een half kopje azijn in de gootsteen. Spoel na een half uur door met kokend water en gebruik de ontstopper nog even, je zult versteld staan van het resultaat.